Savršena vrtna kućica

Vrtne kućice lijepi su dodaci svakom domu i omogućuju vam da maksimalno iskoristite svoje dvorište. Međutim, kada je u pitanju uređenje vaše vrtne kućice, morat ćete biti kreativni kako biste osigurali da vaš vanjski prostor izgleda kao produžetak vašeg unutarnjeg životnog prostora, a ne kao još jedno spremište. Slijedite ove savjete i trikove za uređenje svoje vrtne kućice kako bi izgledala nevjerojatno i nadopunjavala ostatak vašeg doma!

Inspiracija za uređenje

Uz malo kreativnosti, vrtna kućica može biti savršen dom daleko od doma! Slijedite ove savjete kako bi se vaša vrtna kućica osjećala kao pravo utočište. Razmislite kako ćete koristiti prostor prije kupnje namještaja ili ukrasnih predmeta – hoćete li se htjeti zabaviti? Imate li djecu ili kućne ljubimce? Trebate li spremište?

Što više razmislite o ovoj odluci, veća je vjerojatnost da ćete pronaći ono što odgovara vašim potrebama. Jednom kada znate što je najbolje za vas i vašu vrtnu kućicu, kupovina postaje puno lakša!

Koje zavjese odabrati

Ako želite dodati zavjese na svoju vrtnu kućicu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti prije kupnje. Najprije ćete se morati odlučiti za vrstu zavjesa koja će najbolje odgovarati vašem prostoru. Imate dvije osnovne mogućnosti: tradicionalne zavjese ili rolete. Tradicionalne zavjese vise na dvije ili tri kuke i mogu biti duge ili kratke po potrebi. Rolete su opcija koja je savršena ako želite kontrolirati koliko svjetla ulazi u prostoriju u bilo kojem trenutku.

Vanjski namještaj

Kada je riječ o vanjskom namještaju, postoji mnogo opcija koje mogu učiniti da se vaša vrtna kućica osjeća kao produžetak vašeg doma. Razmotrite sljedeće savjete kada odlučujete koji je vanjski namještaj najbolji za vas: pokušajte ne odabrati namještaj koji će biti prevelik za prostor.

To može značiti kupnju manjeg stola i stolica ili odabir male klupe umjesto ležaljke. Imajte na umu da ćete možda trebati spremiti svoj vanjski namještaj tijekom zimskih mjeseci. Što se tiče boja, odaberite nešto neutralno tako da se dobro slaže sa svime što kuhate ili jedete vani, kao i s većinom drugih boja u vašoj vrtnoj kućici.

Vanjska rasvjeta

Vanjska rasvjeta jedan je od najvažnijih aspekata vaše vrtne kuće. Ali s toliko izbora na tržištu, može biti teško znati koji je pravi za vas. Prvo razmislite o tome koliko prirodnog svjetla ima u vašem prostoru. Ako imate puno sunčeve svjetlosti cijeli dan, tada bi solarna svjetla mogla biti najbolja jer za njih nije potrebno ožičenje niti instalacija električara. Zatim razmislite kakav izgled ili osjećaj želite postići u svom vrtnom prostoru.

Možda ćete poželjeti nešto što emitira toplinu za te prohladne večeri ili nešto s dramatičnijim ili starinskim elementima – oboje bi trebalo imati višu cijenu od standardnih ukoliko želite kvalitetne proizvode pa to također imajte na umu.

Paleta boja

Održavanje malog vrtnog prostora može biti teško, ali s pravom paletom boja moći ćete svoj vanjski prostor učiniti bujnim. Da biste stvorili primamljivu atmosferu, počnite odabirom nekoliko boja koje su komplementarne jedna drugoj.

Na primjer, ako želite hladnu plavu shemu boja, pokušajte upariti nijanse plave s ljubičastom ili zelenom. Ako vam je na umu više nešto neutralno, upotrijebite smeđu i narančastu. Ili odaberite pastelne poput ružičaste, menta zelene i svijetloplave. Ne morate odabrati samo jednu boju – možete uklopiti dvije različite koje se dobro nadopunjuju. Bitno je da se uz to dobro zabavite!

Biljke

Postoji mnogo biljaka koje vam mogu pomoći da uljepšate svoj vanjski prostor, a da pritom ne potrošite novac. Brzo rastu, lako ih je održavati, zahtijevaju malo njege i koštaju manje od drugih biljaka. Osim toga, ove biljke zahtijevaju vrlo malo održavanja, što znači da ćete uštedjeti vrijeme, ali i novac! To su eukaliptus, drvo života, grm žutike… Zapamtite: ne morate potrošiti bogatstvo na cvijeće.

Ako želite lijepo cvjetanje, ali nemate previše novca u svom budžetu, odlučite se za trajnice umjesto jednogodišnjih ili čak za lukovice. Trajnice će biti s vama tijekom cijele godine – pod uvjetom da im date dovoljno sunca i uz to olakšate sebi jer nije potrebna sadnja svakog proljeća.

Uređenje vrtne kučice je opsežan i dugotrajan proces, no uz ove savjete i vlastite ideje vrlo brzo ćete vrtnu kućicu pretvoriti u ugodno mjestu, u kojem ćete se osjećati slobodno i opušteno.

Naslovna slika: David Gonzales

Similar Posts