9 savjeta za bolje spavanje

Spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje, ali nije uvijek lako dobro se naspavati svake noći – a često niti ne shvaćamo da činimo bilo što što bi moglo negativno utjecati na naš san! Srećom, postoji mnogo koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali kvalitetu sna, a ovaj će vam članak pomoći da shvatite kako do mirnijeg sna pomoću ovih 9 jednostavnih savjeta za spavanje.

Stvorite večernju rutinu

Teško se je opustiti i zaspati kada ste iscrpljeni, pretjerano stimulirani ili osjećate tjeskobu. Međutim, postavljanje večernje rutine koja uključuje zdrave navike ključno je za dobar san. Pokušajte svaku večer prije spavanja odrađivati svoje male rituale, štog god oni bili ako ih radite često i na taj način svom tijelu govorite da je došlo vrijeme spavanja.

Mudro koristite tehnologiju noću

Gledanje televizije, pregledavanje društvenih medija, igranje videoigara i slanje poruka kasno navečer mogu spriječiti vašu sposobnost da zaspite. Isključite sve ekrane sat vremena prije spavanja. Držite telefon izvan spavaće sobe ili u zrakoplovnom načinu rada kako ne biste došli u iskušenje da stalno provjeravate nov poruke.

Koristite spavaću sobu samo za spavanje

Svi znamo prednosti sna. Stručnjaci već dugo tvrde da zdrav san doprinosi boljem zdravlju, boljem raspoloženju, većoj produktivnosti i više vremena za zabavu. Spavaća soba trebala bi služiti samo za spavanje, pokušajte se držati toga.

Pripremite i svoje ljubimce za spavanje

Pobrinite se za svoje ljubimce prije spavanja kako bi bili manje zabrinuti. Dajte im nešto mekano, poput stare majice ili ručnika, za njihov krevet, što će učiniti da se osjećaju udobnije. Igrajte se s njima tijekom dana kako biste ih izmorili kako vam ne bi uništili kuću dok spavate.

Podesite svoj unutarnji sat prije odlaska na godišnji

Prije nego što odete na odmor, možda bi bilo vrijedno vašeg vremena prilagoditi svoj tjelesni sat postupnim paljenjem i gašenjem svjetla. Kad ste kod kuće i sunce je izašlo, radite stvari koje govore vašem tijelu da bi trebalo biti budno. Na primjer, provedite vrijeme vani ujutro ili se probudite prirodno kada vam se oglasi alarm. Kad dođe večer, upotrijebite zavjese za zamračivanje i umjetna svjetla (poput lampi) kako bi to signaliziralo vašem mozgu da je vrijeme za spavanje. Kako dani prolaze, nastavite mijenjati doba dana kada isprobavate ove aktivnosti kako biste lakše prilagodili svoj unutarnji tjelesni sat prije duže pauze od uobičajenih rutina.

Nemojte piti alkohol prije spavanja

Možda vam se čini da alkohol opušta, ali pijenje prije spavanja može vas duže držati budnima. To može otežati spavanje tijekom noći i učiniti da se ujutro osjećate umorno. Međutim, neki ljudi smatraju da im umjereni unos alkohola može pomoći da brže zaspu i da se ujutro osjećaju odmornije kada ga konzumiraju navečer.

Vježbajte tijekom dana, a ne neposredno prije spavanja

Ako tijekom dana vježbate i još uvijek ne spavate dovoljno, pokušajte vježbati najmanje četiri sata prije spavanja. Također vam može pomoći da smanjite intenzitet vježbanja. Ako ništa drugo ne uspije, zapamtite: samo jedan dan bez pravilnog sna bit će vam vrlo teško ostvariti napredak u kondiciji ili cilju mršavljenja.

Postavite si redovito vrijeme spavanja i buđenja svaki dan

Spavanje je jedna od najosnovnijih stvari koje su nam potrebne za funkcioniranje našeg tijela, ali ako ne spavate dovoljno redovito, to može imati negativne učinke na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Stjecanje navike odlaska u krevet u isto vrijeme svake večeri i buđenja u isto vrijeme svako jutro može pomoći u regulaciji vašeg tjelesnog sata.

Izbjegavajte drijemanje tijekom dana

Izbjegavanje drijemanja tijekom dana može vam pomoći da se ne osjećate omamljeni, a također je odlično za reguliranje ciklusa spavanja i budnosti. Osim toga, izbjegavanje drijemanja moglo bi vam čak pomoći da bolje spavate noću!

Izvoe fotografije: wollbett.hr

Similar Posts