UMJETNICI 2019

Vlatko Stefanovski (Sjeverna Makedonija)

Vlatko Stefanovski jedan je on najeksponiranijih glazbenika s područja bivše države čija blistava karijera traje već više od četrdeset godina. Ovaj gitaristički virtuoz nastupao je diljem svijeta u rasponu od najprestižnih klubova do velikih koncertnih dvorana ostvarivši suradnje s eminentnim svjetskim glazbenicima i orkestrima, napisao je glazbu za brojne kazališne predstave, baletne predstave , autor je filmske glazbe, glazbe za animirane filmove i kao član legendarne makedonske skupine Leb i Sol koautor je njihovog glazbenog opusa. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, uključujući počasni doktorat umjetnosti koji mu je dodijelilo Sveučilište Ćirila i Metoda u Skoplju. Godine 2017. dobio je najvišu makedonsku državnu nagradu 11. Oktobar za životno djelo u području kulture i umjetnosti.

HAL (Hrvatska)

Umjetnički ravnatelj BIG festivala će na ovogodišnjem izdanju predstaviti skladbe s novoga albuma koji će biti objavljen krajem godine pri čemu će se nastup snimati za potrebe video DVD-a koji će uz standardni audio CD biti dio novog projekta.

Prismojeni profesorji bluesa
(Wacky Blues Professors) (Slovenija)

Prismojeni profesorji bluesa ili Wacky Blues Professors su slovenski blues rock band koji je tijekom posljednjih desetak godina stekao reputaciju jednog od najatraktivnijih live bandova ne samo u Soveniji nego i šire. Osim na svim većim festivalima i eventima u Sloveniji nastupali su na turnejama u Europi i SAD-u. Snimili su nekoliko albuma s uglavnom autorskom glazbom uz neizbježne standarde bogate blues i rock ostavštine.

Igor Leonardi (Slovenija)

(nema podatka)

Legendarni slovenski gitarist koji je 4 godine proveo na odsjeku za jazz i klasičnu gitaru glazbene akademije u Grazu. Proputovao je Aziju i Afriku upijajući tamošnju tradicionalnu glazbu i upoznajući nove instrumente kao što su indijski sitar, arapska lutnja, turski saz, afrička kora itd. Deset godina živio je u SAD-u surađujući s eminentnim američkim glazbenicima na koncetima i u studiju, a predavao je etno glazbu u Oaklandu, Kalifornija, U Slovenij je poznat kao član kultnih skupina kao što su Miladojka Youneed, Quatebriga i Begnagrad. Napisao je glazbu za preko 50 kazališnih predstava, a dobitnik je nagrada za filmsku glazbu.

The Blondes (Hrvatska)

Akustični duo iz Opatije, odnosno Emanuela Lazarić Ella na gitari i looperu te Kristina Radovčić Kiki na gitari, kazoou, usnoj harmonici i „šuškama“ čine duo The Blondes. Nakon što su postale prepoznatljive po coverima ne robujući šablonama i unoseći kreativnu notu u svaku obrađenu kompoziciju potaknute pozitivnim kritikama odlučuju se na realizaciju autorskih pjesama što im je otvorilo vrata nastupima na većim domaćim festivalima kao što su Splitski festival, Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku ili Čansonfest na kojima su bile nagrađivane.

Marko Ramljak (Hrvatska)

(nema podatka)

Marko Ramljak je široj javnosti poznat kao violinist koji već dugi niz godina surađuje s hrvatskom pop zvijezdom Gibonnijem međutim upravo je gitara uvelike utjecala na razvoj njegovog izražavanje na violini. U dvije godine koje je proveo u Južnoj Africi je imao priliku biti gitarist u vrlo popularnom bendu "Kreesan", a nakon povratka u Hrvatsku objavio je 3 albuma autorske glazbe i surađivao s brojnim eminentnim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva. Dobitnik je 4 nagrade Hrvatske Glazbene Unije "Status" za najistaknutijeg instrumentalistu godine.

Frano Živković (Hrvatska)

Kad je imao dvije godine i nekoliko mjeseci, Frano Živković „zalijepio“ se za staru gitaru svoga djeda koja je stajala u kutu dnevne sobe obiteljskog stana u Rijeci. U međuvremenu je održao više od 200 koncerata po Europi, a Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je stipendiju fonda Rudolf i Margita Matz. Frano sklada vlastite kompozicije, a snimio je i svoj prvi album na kojemu je većina upravo njegovih kompozicija. Više puta je nastupao i s jednim od najvećih svjetskih gitarista, Tommyjem Emmanuelom.

Enrico Maria Milanesi (Italija)

Enrico je najprije počeo učiti klavir nakon čega otkriva gitaru i kao samouk pokušava naučiti što više pohađajući glazbene radionice vrhunskih majstora kao što su Tommy Emmanuel ( s kojim je i nastupao), Joscho Stephan, Tuck Andress, Franco Morone, Steve Lukather, Paolo Giordano i drugi. Istovremeno se fokusira na skladanje što dovodi do suradnji s brojnim glazbenicima različitih žanrovskih usmjerenja, komponira za kazališne predstave i druge evente što rezultira i nagradama kako na polju kompozicije tako i za svoje instrumentalističko umijeće.

Ivan Petričić – Smoothead (Hrvatska)

Cigar Box revolution koja je krenula iz SAD-a nakon čega se širi i u Europi privukla je pažnju svestranog umjetnika Ivana Petričića (glazbenik, slikar, kipar...) koji počinje izrađivati unikatne cigar box gitare koje će izložiti na ovogodišnjem BIG festivalu. Kao zaljubljenik u blues glazbu njegovim instrumentima dominiraju blues motivi budući da su ova glazbala duboko ukorijenjena u blues tradiciju, a Smoothead ne samo da ih izrađuje nego i svira kao one man band koristeći usnu harmoniku, cigar box gitaru, perkusivne instrumente itd.

PROGRAM 2019

 • Jurandvor, kompleks sv. Lucije
 • 17.8.2019 (21:00)
 • Vlatko Stefanovski (MK)
 • Hal (HR)
 • Smoothead (HR)
 • Jurandvor, kompleks sv. Lucije
 • 18.8.2019 (21:00)
 • Frano Živković (HR)
 • Marko Ramljak Band (HR)
 • Luka Baška, Stara Riva
 • 19.8.2019 (21:00)
 • The Blondes (HR)
 • Wacky Blues Professors (SLO)
 • Jurandvor, kompleks sv. Lucije
 • 20.8.2019 (21:00)
 • Enrico Maria Milanesi (IT)
 • Črni Kastavac - film

Koncertni program započinje u 21:00.
Slobodan ulaz.

PRIKAZIVANJE 2019

Črni Kastavac (Dokumentarni film)

Dokumentarni film Igora Modrića.

20.8.2019.

Dokumentarni je film o Philadelphia Jerryju Ricksu, blues glazbeniku koji je živio kao „rambler“, glazbeni nomad sve do trenutka dok se nije odlučio skrasiti u Hrvatskoj koju je često pohodio na svojim putovanjima. Na poziv Damira Halilića Hala, svjetski priznatog gitariste došao je u Kastav, srednjevjekovni gradić pokraj Rijeke u koji se „na prvu“ zaljubio te odlučio u njemu ostati na neko duže vrijeme ali sudbina je htjela da tu ostane zauvijek. Naime nakon godinu dana provedenih u Kastvu Jerry Ricks je teško obolio te završio u bolnici gdje je i preminuo 2007. godine a posljednja želja mu je bila da ga se u Kastvu pokopa tako da je 2008. godine pokrenut Kastav Blues Festival koji se organizira svake godine u kolovozu kao memorijalni festival gdje nastupaju eminentni glazbenici iz cijelog svijeta a mnogi sudjeluju i u filmu te pojašnjavaju Ricksov veliki utjecaj na još živuće blues legende.


LOKACIJA

Jurandvor, kompleks sv. Lucije (prikaži)
Luka Baška, Stara Riva (prikaži)

ARHIVA